Kinderwagen

Welke zitrichting?

Steeds meer jongere baby’s worden in moderne kinderwagens de opwindende wereld in geduwd. Ouders willen hun kinderen wat ervaring en stimulatie bieden en hun kinderen face to face zetten zodat ze iets leren en zich niet vervelen. In welke richting moet het kind of een andere baby eigenlijk zitten – in of tegen de rijrichting in – en hoe beïnvloedt de richting van het zitje zijn ontwikkeling?

Somige fabrikanten, zoals van de cybex kinderwagen, hebben geen mogelijkheid om de zitrichting te wisselen, sommige weer wel. Het ligt vaak ook aan het model.

In principe is er geen algemeen geldende regel. Een kind zal zeker worden aangemoedigd in zijn ontwikkeling als het talloze suggesties krijgt. Te veel tegelijk kan echter het tegenovergestelde effect hebben, het kind vertragen in plaats van het naar voren te brengen. Als het gaat om de richting van de stoel in een buggy, zijn er ook veel dingen van belang: Waar ga je heen met je kind?

De stad kan luidruchtig en hectisch zijn. De kinderen voelen zich veel prettiger als ze oogcontact hebben met hun ouders. Is uw kind moe of wakker? Als je na een dutje naar buiten gaat, is de ervaring van de omgeving waarschijnlijk heel spannend voor je kleine schat. Als hij daarentegen moe is, wil hij liever niet “overspoeld” worden met talloze informatie.

Wat is het temperament van je kleintje?

Ruimdenkende, robuuste kinderen vinden het nogal ‘alleen’ (omdat ze de duwende ouder niet kunnen zien) om rond te rijden en nieuwe dingen te ontdekken. Terwijl gevoeliger kinderen zich meestal veiliger voelen als mama of papa in zicht is. Uit een onderzoek van de University of Dundee blijkt dat kinderen die geen oogcontact hebben met hun ouders in de kinderwagen last hebben van stress. Onderzoekers van de Scottish University of Dundee hebben een onderzoek uitgevoerd om te onderzoeken hoe het leven in een buggy de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen beïnvloedt.

Een video: “Met-de-buggy-in-de-vreemde-wereld” van een Britse onderzoeksgroep, laat drastisch zien hoe de vreemde wereld kinderen beïnvloedt. Het is een volkomen normale shoppingtrip vanuit het perspectief van een kind in een sportwagen. Het kind wordt hulpeloos blootgesteld aan de vreemde wereld. Voorbijrijdende auto’s, vrachtwagens, mensen die vanuit elke hoek ineens voor de sportwagen verschijnen en dan weer verdwijnen, reclame en de kleurrijke producten in de winkels – dit alles is heel prikkelend, en zoals de universitaire studie laat zien – leidt uiteindelijk tot meer spanning.

Kinderen die face-to-face zitten, hebben een iets hogere hartslag dan kinderen in “achterstevoren gerichte buggy’s”. De oplossing voor het probleem ligt voor de hand: ouders moeten buggy’s / kinderwagens kopen met variabel verstelbare stoelen – naar voren of naar achteren. Er zijn echter modellen waarin kinderen kunnen kiezen om vooruit of achteruit te kijken. Bij meinkinderwagen.com vind je multifunctionele kinderwagens en buggy’s, waarbij alle bevestigingen zowel in als tegen de rijrichting in aan het frame kunnen worden bevestigd.

Met dergelijke modellen kunt u de kijkrichting op elk moment veranderen: een sportwagen met variabel verstelbare stoel geeft u de mogelijkheid om aan de individuele behoeften van uw kind te voldoen – en u beslist wanneer het juiste moment is om uw kind in de buggy om te draaien.