Bloeddrukmeter

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het meten van de bloeddruk?

Om erachter te komen of uw waarden binnen het normale bereik vallen, moet u uw hartslag en bloeddruk correct meten. Dus doe je manchet om en ga aan de slag? Het is niet zo gemakkelijk. In feite kunnen er fouten worden gemaakt bij het meten van de bloeddruk, waardoor de resultaten scheef worden getrokken en u gaat geloven dat alles in orde is, terwijl dat in feite niet zo is. U dient daarom de volgende fouten zoveel mogelijk te vermijden.

Mouwen naar achteren geschoven

Zelfs de verkeerde bovenkant kan ervoor zorgen dat de gemeten waarden worden vervalst. Want als u uw mouw naar achteren duwt terwijl u uw bloeddruk meet, kan uw arm bekneld raken. Zelfs als u de manchet over dikke kleding doet, kan dit tot onjuiste meetresultaten leiden. Overigens zijn dunne overhemden of blouses meestal geen probleem, dus u kunt ze aanhouden zonder u zorgen te maken over mogelijke onjuiste waarden.

Meet uw bloeddruk na het eten

Sommige mensen hebben de neiging om de bloeddruk direct na een maaltijd te meten. Op dit punt zitten ze immers al aan tafel en is het meetinstrument toch mogelijk binnen handbereik. Maar dit is het verkeerde moment. Omdat het bloed nu nodig is in de spijsverteringsorganen, wat betekent dat er minder bloed in de armen zit, wat ten onrechte kan leiden tot een lage waarde.

De verkeerde arm

Voor rechtshandigen is het meestal handiger om uw linkerarm te gebruiken om uw bloeddruk te meten. Daar is eigenlijk niets mis mee. Omdat je in principe zonder problemen de bloeddruk op beide armen kunt meten. Dit leidt echter tot andere waarden. Omdat de bloeddruk aan de ene arm lager zal zijn dan aan de andere arm. Als u echt aan de veilige kant wilt zijn, moet u altijd eerst uw bloeddruk op beide armen meten. De hogere waarde moet dan doorslaggevend zijn. U kunt deze arm dan in de toekomst gebruiken voor uw meting.

Alcohol en koffie

Cafeïne zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt, terwijl alcohol een ontspannend effect heeft en dus op korte termijn de bloeddruk kan verlagen, maar deze op middellange en lange termijn kan verhogen. Meting na het nuttigen van alcohol, koffie of andere cafeïnehoudende dranken wordt daarom niet aanbevolen. U moet echter altijd overmatig alcoholgebruik vermijden, niet alleen voordat u uw bloeddruk meet. Het zorgt voor stijgende bloeddrukwaarden.

Volle blaas

Het klinkt misschien raar. Een volle blaas kan er echter voor zorgen dat de bloeddruk stijgt. Wacht dus niet met naar het toilet gaan voordat u uw bloeddruk meet.

Spreek tijdens de meting

Het is belangrijk om stil te zijn bij het meten van uw bloeddruk. Want als u spreekt terwijl u het doet, moet u ervan uitgaan dat het uw waarden vervalst.

Stress en tijdsdruk

Te laat komen, boodschappen moeten doen, snel aan het werk moeten of je kinderen horen ruziën? Wil je toch snel je bloeddruk meten? Dat zou je niet moeten doen. Want als u haast heeft of gestrest bent, kunt u er zeker van zijn dat u niet de juiste waarden krijgt. Dus neem de tijd en ontspan voordat u naar de manchet grijpt.

Voortdurend veranderende meettijden

Het is ook belangrijk om uw bloeddruk waar mogelijk tegelijkertijd te meten. U kunt het beste uw bloeddruk meten in de ochtend voordat u iets heeft gegeten, koffie heeft gedronken of uw medicatie heeft ingenomen, om te voorkomen dat deze externe invloeden uw resultaten vervalsen. B

ovendien is hoge bloeddruk ’s ochtends bijzonder gevaarlijk en moet daarom worden gecontroleerd. Omdat de bloeddruk echter overdag fluctueert en ’s avonds een tweede piek bereikt, dient u eerst op verschillende tijdstippen metingen uit te voeren om voor uzelf te bepalen wanneer uw bloeddruk werkelijk bijzonder hoog is. Idealiter houdt u zich aan dit punt in de tijd.