Keto ontbijt

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet gaat over een koolhydraatarm en vetrijk dieet dat tal van voordelen biedt. Dit omvat niet alleen constant gewichtsverlies, een verhoogd energieniveau en ondersteuning voor de cognitieve gezondheid en hormonale balans. Er is ook een vermindering van risicofactoren voor chronische ziekten zoals een hoge bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en hoge triglyceriden. Als u een ketogeen dieet volgt, komt uw lichaam in de metabolische toestand van ketose:

  • De snelle energiebron glucose – uit voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten – wordt drastisch verminderd.
  • Je lichaam moet op zoek gaan naar alternatieve energiebronnen.
  • Het begint meer vet te verbranden en produceert grotere hoeveelheden ketonen – dit zijn kleine moleculen die bijdragen aan het energiemetabolisme.

Om ervoor te zorgen dat uw lichaam in de metabolische toestand van ketose komt en blijft, moet 75% of meer van uw dagelijkse calorieën afkomstig zijn van vet voedsel. Hierdoor kan uw lichaam ketonen produceren die uw energieniveau constant houden. Als u koolhydraten en glucose vermijdt, is uw lichaam afhankelijk van het vet in uw voedsel of uw vetreserves, zodat u sneller en betrouwbaarder kunt afvallen.

Er zijn talloze recepten beschikbaar op het internet, van keto ontbijt, middeag eten, tot aan snacks die je rustig kunt eten.

Haal uw vet uit gezond voedsel

Er zijn verschillende tekenen van een slechte gezondheid. Om ze te vermijden of om te keren, raad ik aan om een ​​holistische benadering van het ketogene dieet te volgen. U wilt eenvoudigweg dat het merendeel van uw calorieën afkomstig is van gezond, onverwerkt ketogeen voedsel met veel vet. Deze omvatten olijf- en kokosolie, ghee (puur botervet), grasboter, biologische eieren, weidevlees, avocado’s, noten en vette vis. Wat je zeker moet vermijden: verwerkte vleesproducten (spek of salami), vlees van lage kwaliteit uit de bio-industrie, smeltkaas, gekweekte vis, voedingsmiddelen met kunstmatige toevoegingen en geraffineerde plantaardige oliën (canola, zonnebloem, oliedistel, enz.). Hoewel deze erg vet zijn, kunnen ze schadelijke effecten hebben op de gezondheid.

Vergeet niet om groenten te eten

Om succesvol te zijn, houdt u zich aan groene en niet-zetmeelrijke groenten – ze bevatten essentiële vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Probeer bij elke maaltijd een handvol hiervan te hebben. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk zetmeelrijke groenten eet (zoals aardappelen, bieten en pompoenen), of vermijd ze zelfs helemaal. Omdat ze het moeilijk maken om in ketose te blijven.

Eet niet te veel eiwitten

Het ketogene dieet is ontworpen om meer vet te eten dan eiwitten, waardoor het zich onderscheidt van de meeste andere koolhydraatarme diëten. Eiwit vormt slechts ongeveer 15% van de dagelijkse calorieën in dit dieet. Koolhydraten slechts 5 tot 10%, dat is ongeveer 25 tot 35 gram per dag. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid macronutriënten binnen te krijgen: zo gaat uw lichaam ketose in en produceert het keto-lichamen, die u helpen om u lichamelijk en geestelijk goed te voelen, ook al beperkt u uw inname van koolhydraten ernstig. Let op: Als u te veel proteïne binnenkrijgt, kan een deel ervan worden omgezet in glucose, wat contraproductief is tijdens het keto-dieet en het binnendringen van ketose kan voorkomen.

Voordelen van het ketogene dieet in één oogopslag:

  • Geen onbedwingbare trek !!
  • Afbraak van vetophopingen
  • ontvetting van de lever
  • Betere bloedsuikerspiegels (Waarschuwing: voor diabetici is een ketogeen dieet naar mijn mening alleen zinvol in overleg met een arts).
  • Verbeterde vetstofwisseling
  • Meer energie
  • Beter slapen