Tuinstoel

Van welke materialen zijn tuinstoelen gemaakt?

Als je kijkt naar het aanbod in de bouwmarkt, meubelwinkel of online shop, dan lijkt het aanbod aan verschillende tuinstoelen eindeloos. We hebben de meest voorkomende materialen voor u op een rijtje gezet.

Aluminium tuinstoelen: voor een moderne leefomgeving

Zitmeubelen van aluminium kenmerken zich door hun lage gewicht. In tegenstelling tot hout of staal kunnen de meubelstukken gemakkelijker naar de gewenste locatie worden vervoerd. Daarnaast bieden de tuinstoelen een zeer robuust frame. Voor meer comfort kan een aluminium tuinstoel worden voorzien van een zacht zitkussen. Een belangrijk voordeel van aluminium is dat het niet oxideert en gemakkelijk schoon te maken is. Aluminium is het perfecte materiaal voor tuinstoelen, zeker voor terrassen met een modern design.

Plastic tuinstoelen: goedkoop en gemakkelijk te onderhouden

Modellen gemaakt van volledig plastic zijn meestal zelfs goedkoper dan stoelen van aluminium. Dit heeft echter zijn prijs, want in tegenstelling tot metaal of hout is de duurzaamheid van een kunststof tuinstoel veel minder. Kunststof zitmeubelen voor in de tuin zijn in veel kleuren te koop. De stoelen zijn doorgaans bestand tegen sterke uv-straling en ook het gladde oppervlak is in zeer korte tijd te reinigen.

Houten tuinstoelen voor een natuurlijke uitstraling

Hout is een natuurlijk product. Daarom passen houten stoelen bijzonder goed in een tuin. Het is belangrijk dat de zitting is voorzien van een laklaag zodat het hout wordt beschermd tegen vocht en nattigheid. Anders kan het materiaal snel rot en broos worden. Tuinstoelen van hout, maar dat is natuurlijk ook van toepassing bij loungebank tuin, zijn moeilijker schoon te maken omdat het oppervlak ruwer is dan modellen van aluminium of kunststof. Door zijn hoge weerstand tegen verwering en schimmel in vergelijking met andere houtsoorten, is teak de eerste keuze voor tuinmeubelen.

Rieten tuinstoelen voor een loungesfeer

Polyrotan zitmeubelen zijn zeer robuust en in veel kleuren voor in de tuin te koop. De modellen in rotan-look zijn gemaakt van een zeer hoogwaardige kunststof, die door de vervlechting aanzienlijk stabieler is dan modellen van eenvoudig kunststof. De gezellige indruk van de vlecht kan bedrieglijk zijn, vooral in de online winkel. Omdat het materiaal erg hard is, moet je zit- en rugkussens direct kopen bij tuinstoelen van polyrotan. Polyrat tuinmeubelen zijn ook in de winter bestand tegen lage temperaturen en kunnen buiten worden doorgebracht.

Rieten tuinstoelen: meer zitcomfort

Net als modellen van hout hebben rieten tuinstoelen een natuurlijke uitstraling die ideaal is voor elke tuin. Het ietwat flexibele materiaal zorgt voor meer gezelligheid in de tuin, zodat je lekker achterover kunt leunen op dit zitmeubel. Schoonmaken is net zo eenvoudig als bij modellen van polyrotan. Daarnaast is het wicker erg robuust, zodat je ook met wat meer lichaamsgewicht op de tuinstoelen kunt gaan zitten.

Combinaties van roestvrij staal

Tegenwoordig neemt de keuze voor een mix van materialen voor tuinstoelen toe. De stabiliteit en duurzaamheid van roestvrij staal voor het frame, gecombineerd met de lichtheid en het comfort van een stoffen bekleding, gecombineerd met armleuningen van massief teak, combineren de beste eigenschappen van alle materialen op een stoel.