“Vertel ons alstublieft uw vroegst mogelijke startdatum en uw salarisverwachtingen.”
Kandidaten lezen deze of soortgelijke zinnen vaak aan het einde van een jobaanbieding. De vraag rijst hoe je moet reageren, het salaris kan immers een belangrijk argument zijn in het sollicitatieproces. +Het is niet ongebruikelijk dat het gewenste salaris de schaal doorbreekt wanneer personeelsmanagers moeten kiezen tussen verschillende kandidaten. Dus hoe ga je verder? In je sollicitatie vertellen we je hoe je het gewenste salaris formuleert.
Formuleren van uw gewenste salaris: Daar moet u van tevoren rekening mee houden
Er zijn inderdaad sollicitanten die het een beetje ongemakkelijk vinden om hun gewenste salaris in hun sollicitatie te vermelden, ook al is het ongebruikelijk om dit meteen al in de sollicitatiebrief te doen. Hiervoor geldt echter het volgende: Als de potentiële nieuwe werkgever in de vacature vraagt naar je gewenste salaris, geef dit dan ook aan. Ontbreekt deze, ook al is er duidelijk naar gevraagd in de vacature, dan wordt je sollicitatie als onvolledig beschouwd – en dat wil je zeker voorkomen.
Maar er is nog een ander nadeel als je je gewenste salaris niet formuleert in de sollicitatie, ondanks dat je hierom wordt gevraagd: de recruiter zou kunnen vragen waarom je je salarisverwachtingen niet vermeldt. Daarbij zou hij (of zij) kunnen concluderen dat u uw marktwaarde niet kent of bang bent om openlijk op te komen voor wat u waard bent. Dit zijn geen van beide indrukken die u bij de personeelsmanager zou willen opwekken. Zeker niet voordat je een interviewuitnodiging hebt ontvangen.
Formuleer uw gewenste salaris: vergeet het nodige onderzoek niet
Eén ding is dus duidelijk: als in de vacature staat dat sollicitanten hun gewenste salaris in de sollicitatie moeten vermelden, moet je dat zeker ook doen. Maar ook hier ligt faux pas op de loer. Enerzijds zou je je gewenste salaris veel te hoog kunnen stellen en jezelf uit de hand lopen, maar anderzijds maakt een veel te laag gewenst salaris ook een slechte indruk. Want waarom wil je minder verdienen dan de concurrentie? Slechts één ding helpt: doe vooraf gedegen onderzoek. De gemakkelijkste en snelste manier om dit te doen, is via verschillende vacatureportals. Bekijk verschillende vacatures voor uw beroep en functie. De een of de ander noemt zeker een gemiddeld jaarsalaris dat sollicitanten kunnen verwachten.
Een andere mogelijkheid: er zijn talloze vergelijkingsportalen op internet waar u uw (huidige of gewenste) salaris kunt invoeren en een vergelijkingswaarde kunt laten geven. Ook kunt u voor uw functie snel een overzicht krijgen van de actuele situatie op de arbeidsmarkt. Er is nog een derde mogelijkheid: u kunt uw collega’s rustig vragen wat zij verdienen. U moet hierbij echter voorzichtig zijn. Sommige werkgevers zien hun werknemers niet graag praten over hun salaris. Omdat dat verlangens zou kunnen opwekken. Doe dit dus zo onopvallend mogelijk en alleen met collega’s die u vertrouwt, kunt u zwijgen.
Zo formuleer je je gewenste salaris in de applicatie Het kader voor uw gewenste salaris is nu vastgesteld. Je hebt een goed overzicht van de markt gekregen en kunt beginnen met het formuleren van je gewenste salaris in de applicatie. En zo werkt het: Gegevens als bruto jaarsalaris: Vermeld altijd uw gewenste salaris als brutosalaris – voor het hele jaar. U dient zich te onthouden van het geven van informatie over mogelijke speciale betalingen zoals vakantie- of kerstbonussen. Dat maakt geen goede indruk. Wel moet u aangeven of uw gewenste salaris betrekking heeft op 12 of 13 maanden salaris.
Als het gaat om uw gewenste salaris, moet u niet te veel of te weinig vragen. In dit geval is een gezonde middelmatigheid vereist. Toch willen de meeste sollicitanten natuurlijk meer verdienen in een nieuwe functie dan voorheen. Houd dus rekening met uw huidige salaris en tel daar een paar procent bij. Als u nog steeds argumenten heeft waarom uw nieuwe werkgever uw gewenste salaris zou moeten vervullen, des te beter! Want wat kunt u de nieuwe werkgever bieden als het om salaris gaat? Wat zijn de voordelen van het aannemen en betalen van uw gewenste salaris? Als je het antwoord op deze vragen hebt, is de kans niet zo groot dat je gewenste salaris wordt vervuld.