boot verzekering

De bootverzekering, hoe belangrijk is ze echt?

Voor de autoverzekering geldt dat het natuurlijk meer dan duidelijk is dat ze ontzettend belangrijk is. Voor de WA-verzekering geldt dan ook dat er een wettelijke verplicht voor van toepassing is. Dit niet alleen hier in Nederland, maar ook in zowat alle andere landen die er op deze planeet zijn terug te vinden. Voor de bootverzekering geldt zo’n verplichting niet bij ons. Dit heeft als gevolg dat elke eigenaar van een boot over de mogelijkheid beschikt om volledig zelf te bepalen of hij of zij de boot waar men eigenaar van is gaat verzekeren of niet. Ook de manier waarop je dat doet is geheel aan jou. Wat zegt dit nu precies over het belang van deze verzekering? Dat ontdek je hieronder!

Hoe kan je een bootverzekering afsluiten?

Een bootverzekering afsluiten kan gebeuren in drie verschillende vormen. De mogelijkheden waar je een keuze tussen kan maken zijn degene die je hieronder terug kan vinden:

  1. De WA-verzekering voor boten (en dus voor schade aan derden);
  2. De WA+ beperkt casco bootverzekering;
  3. De WA+ volledige casco bootverzekering;

Voor welke van de drie hierboven aangehaalde mogelijkheden jij finaal zal gaan kiezen is uiteraard vooral afhankelijk van de persoonlijke voorkeur die je hebt. Denk jij voldoende te hebben aan de WA-verzekering? Dan spreekt het voor zich dat je gewoon deze optie kan afsluiten. Wil je toch liever kunnen rekenen op uitgebreidere dekkingen voor je boot? Dan is kiezen voor een meer uitgebreide bootverzekering als vanzelfsprekend de betere optie. Zoveel spreekt echter voor zich.

Waar dien je rekening mee te houden?

Er zijn bij het afsluiten van een bootverzekering enkele zaken waar je zeker aandacht aan zal moeten geven. In eerste instantie is er het soort verzekering die je voor je boot gaat afsluiten. Dat is echter niet alles. Wat bovendien immers ook te denken van de volgende zaken:

  1. Het vaargebied dat je wenst in te laten dekken;
  2. Of je de premie maandelijks of jaarlijks wenst te betalen;

Hou er rekening mee dat het vaargebied een bijzonder belangrijk aandachtspunt is. Dit niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld niet alleen maar een bootverzekering wenst af te sluiten die een dekking verleent hier in Nederland, maar ook in het buitenland.

Zeker een must bij een vakantie in het buitenland

Voor de WA-verzekering voor auto’s geldt dat er in principe zowat sprake is van een globale verplichting. Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk maar weinig discussie bestaat over het belang van deze verzekering. Voor de bootverzekering geldt dat dit toch enigszins anders is. Dit type verzekering kan vrijblijvend worden afgesloten wat ervoor zorgt dat veel mensen er finaal toch maar voor kiezen om dit niet te doen. Dit is zeker een foute keuze. Dit niet in het minst wanneer je eraan denkt om met je eigen boot naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor menig aantal landen in de omgeving van ons eigen Nederland geldt immers dat ze wel een verplichting hebben ingevoerd voor wat het afsluiten van een bootverzekering betreft. Hier dien je zeker bij stil te blijven staan. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar Eerdmans.nl voor meer informatie.