Het draait allemaal om het geld – vooral aan het begin van de huwelijksplanning rijst vooral de financiële vraag. Het is erg belangrijk om na te denken over hoeveel budget u wilt of kunt investeren in de bruiloft voordat u aanbiedingen krijgt – ongeacht welk item hoeveel kost. Het huwelijksbudget kan natuurlijk snel overweldigend worden. Als je nu denkt: “We hebben absoluut geen idee wat een bruiloft gaat kosten of wat je kunt verwachten”, dan ben je helemaal niet de enige en dat is helemaal niet erg – normaal plan je je bruiloft maar één keer en dat is het einde van het is altijd de eerste keer. Hoe weet u wat een huwelijksuitnodiging of trouwring kost?
Om u op weg te helpen met uw budgetplanning, zullen we negen budgetitems onder de loep nemen die het grootste deel uitmaken van de kosten voor de meeste doe-het-zelfbruiloften. Dit zijn natuurlijk slechts richtlijnen – veel details spelen een rol bij het berekenen van de uiteindelijke kosten.
De trouwlocatie
De locatie is het belangrijkste punt in de huwelijksplanning dat als eerste moet worden aangepakt na de verloving. Niet alleen omdat de mooiste trouwlocaties altijd heel vroeg geboekt zijn (vooral op populaire data en in het hoogseizoen van mei t / m september), maar ook omdat de locatie verantwoordelijk is voor de meeste sfeer op jullie bruiloft. De locatie is meestal het duurste item. De meeste locaties brengen huurkosten in rekening. Soms kunt u het hele huis of alleen individuele kamers boeken als u in een klein gezelschap viert. Op sommige locaties is het aantal gasten niet doorslaggevend en is de volledige huur altijd verschuldigd – vooral in de zomer, wanneer de locatie geen moeite zou hebben om een grotere bruiloft binnen te krijgen. Op veel locaties is de huur slechts tot middernacht inbegrepen en kost elk extra uur extra (vanwege het personeel dat ter plaatse moet blijven). Dat moet je zeker verduidelijken. In restaurants of hotels zijn er meestal geen of slechts zeer lage huurkosten als er een bepaalde waarde wordt geconsumeerd of als er een bepaald aantal gasten in het hotel verblijft.
Kosten: circa 500 – 8.000 euro
De catering
De meeste trouwlocaties hebben een eigen catering of een vaste cateringpartner. Omdat het boeken van externe catering vaak erg duur is, is het idee van “We huren een goedkope lege kamer of gratis feestje in de schuur van oom Otto” financieel geen goed idee – dit is iets dat veel stellen verkeerd inschatten. Zeker als er geen infrastructuur voor catering is, zul je enorme meerkosten moeten betalen voor apparatuur, afwas etc. Bij het maken van de berekening mag het servicepersoneel niet worden vergeten.
Kosten: ongeveer 80 – 300 euro per persoon
Jullie look
Als het gaat om de grootse entree van de bruid en bruidegom, zijn smaken en budgetten natuurlijk anders. Toch behoort dit punt zeker tot de negen grootste items. Zelfs met een goedkoper pak, een tweedehands trouwjurk en een ongecompliceerde styling zit je al snel op de 1000 euro. Vooral de accessoires worden hier vaak vergeten: kousen, sluiers, schoenen, sieraden, vlinderstrikken, stropdassen, … Bovendien willen mannen tegenwoordig bij het klaarmaken verwend worden met een styling door de kapper of kapper van hun keuze. Financieel is er voor deze post nauwelijks een bovengrens. Met een maatwerk, driedelig pak en een iets exclusievere trouwjurk kom je al snel uit op 5.000 euro.
Kosten: circa 1.000 – 5.000 euro
De muziek
Hier is het natuurlijk voor elke bruiloft anders – sommige stellen boeken alleen een solist voor de bruiloft, anderen willen het volledige programma met begeleiding van de agape, sfeermuziek in de avond en een DJ om af te sluiten. De begeleiding van de bruiloft is meestal niet zo duur en begint rond de 200 euro. Zowel hier als bij de band ’s avonds hangt het financieel af van hoeveel mensen er op het podium staan - want die moeten de vergoeding delen. In ieder geval wordt het duurder met het avondprogramma, omdat de muzikanten meestal veel meer apparatuur nodig hebben of misschien zelfs geluids- en lichttechniek etc. moeten meebrengen als er op de locatie niets aanwezig is. In feite is een band duurder dan een DJ. Natuurlijk variëren de kosten ook afhankelijk van de speeltijd en -tijd. Boek je een begeleiding voor de bruiloft, een band in de avond en een DJ voor het einde, dan zijn de kosten rond de 4.000 euro heel normaal.
Kosten: circa 200 – 4.000 euro
De huwelijksfotograaf
Trouwfotografen kunnen enorm variëren qua prijs. Maar dat is niet omdat de een of de ander je wil afzetten. Alleen al jarenlange ervaring is een goed argument voor een duurdere prijs. Sommige fotografen begeleiden je vanaf het moment dat je je klaarmaakt tot laat in de avond, anderen bieden ook fotografie per uur aan. Sommige pakketten bevatten gedrukte foto’s of zelfs een fotoalbum van hoge kwaliteit. Met name bij de fotograaf is het erg belangrijk om niet eerst of alleen naar de kosten te kijken. Van amateurfotografen mag u niet veel verwachten die voor 500 euro uw bruiloft vastleggen. Zo veel stellen hebben hier slechte ervaringen opgedaan die helaas niet ongedaan kunnen worden gemaakt. Als je financieel moet bezuinigen, is het beter om een andere klus te doen – want de foto’s zijn wat je een leven lang over hebt van je mooie dag. Zorg er bij het kiezen van een fotograaf voor dat je zijn stijl leuk vindt en dat je goed met hem overweg kunt.
Kosten: circa 500 – 4.500 euro
Bruiloft bloemisterij
Bruiloftsbloemschrijven omvat meestal meer dan alleen het bruidsboeket. Ook de kerk of trouwzaal en de tafels op de trouwlocatie willen versierd worden met bloemen. Het volledige programma omvat ook autosieraden, een bloemenkroon voor het haar, boeketten voor de bruidsmeisjes, bloemenarmbanden en verspreide bloemen voor de bloemenmeisjes, versiering van de druivenboog en nog veel meer. Financieel hangt het af van hoeveel en hoe pompeus het kan zijn. Ook hier is er nauwelijks een bovengrens. De meeste bloemisten verzorgen ook graag de complete tafeldecoratie inclusief vazen, kaarsen & Co. Je hoeft dus geen tonnen decoratieartikelen op internet te bestellen die je daarna weer moet verkopen.
Kosten: circa 500 – 3.000 euro
Het briefpapier voor de bruiloft
Bij de berekening wordt het briefpapier vaak vergeten, al zou je hier, ook bij zelfgemaakte kaarten, hogere kosten moeten verwachten dan je in eerste instantie zou aannemen. In principe hangt het af van wat u hier nodig heeft. Is een uitnodiging en een bedankkaart voldoende? Of heb je ook een save the date, menukaarten, programmakaarten, naamkaartjes, cadeaulabels en een plattegrond nodig? De tweede belangrijke vraag: wil je echt aan alles sleutelen, ontwerp je de kaarten op internet of laat je je liever helpen door een professionele stationery designer? En de derde vraag om hier te kunnen rekenen: hoe exclusief kan het zijn? Is goedkoop standaard printen op gewoon papier genoeg voor jou, zonder veel franjes? Of ben je verliefd geworden op gouden munten, lakzegels en handgeschept papier? Omdat er hier zoveel vragen en mogelijkheden zijn, kunnen de prijzen enorm variëren. Het is hier erg moeilijk om een geschatte prijs te geven, maar bij de meeste bruiloften is het item “briefpapier” een van de negen grootste uitgaven.
Kosten: circa 500 – 5.000 euro
De trouwringen
Een ander begrotingsitem dat vaak wordt vergeten: het huwelijk. Afhankelijk van het type en aantal gebruikte stenen variëren de prijzen natuurlijk. En ook hier is er nauwelijks een bovengrens.
Kosten: vanaf circa 1.000 euro
Maar als je naar een online juwelier gaat, zoals bijvoorbeeld 123 Gold, kun je op deze post makkelijk geld besparen.