Crypto

Cryptogeld

Waarom heeft de wereld cryptocurrencies nodig, maar hoe zorg je ervoor dat elke deelnemer in het netwerk een identiek exemplaar van het kasboek heeft? Dit is waar de mijnwerkers binnenkomen. Deze houden het netwerk up-to-date en controleren het. Om een ​​transactie te bevestigen, moet u eerst controleren of deze geldig is; Dus of de afzender genoeg geld heeft. Ten tweede moet de miner een sleutelcode berekenen waarmee hij de transactie in zijn kasboek kan invoeren. Hier komt de proof-of-work-methode om de hoek kijken. Want voor de oplossing is een bepaalde hoeveelheid rekenkracht nodig. Als de code wordt gevonden, wordt de overboeking in het kasboek van de mijnwerker ingevoerd. De code, ook wel de hash-waarde genoemd, wordt vervolgens naar alle volledige knooppunten in het netwerk verzonden. Elke kopie van de blockchain blijft dus identiek. De eerste miner die de transactie op deze manier verifieert, ontvangt een beloning in de vorm van bitcoins.

Digitaal geld kan niet zonder tussenpersoon

Cryptocurrencies kwamen voort uit een specifiek probleem. Als iemand zijn vriend bijvoorbeeld in het ‘echte’ leven een biljet van 50 euro geeft, is dit een proces zonder tussenpersoon. Met andere woorden: de transactie vindt rechtstreeks van A naar B plaats zonder dat iemand anders ervan op de hoogte is. Er is niemand die het kan voorkomen. Aan de andere kant bestaat dit type transactie niet op internet. En dat beperkt zich niet alleen tot geld – ook andere waarden spelen een rol. Natuurlijk kan er geld worden verzonden met PayPal of vergelijkbare serviceproviders of kan er een digitale bankoverschrijving worden gedaan. Het verschil is dat gebruikers bij deze transacties afhankelijk zijn van instellingen zoals banken of betalingsdienstaanbieders.

In systemen die gebaseerd zijn op dergelijke centrale instituties, moet men er altijd mee in het reine komen. Zonder dat kunnen we geen enkele economische transactie ondernemen. Dat geeft deze lichamen onvermijdelijk veel kracht. Het kan voorkomen dat PayPal transacties annuleert of zelfs hele rekeningen bevriest omdat de eigenaar de algemene voorwaarden schendt. In dit land vertrouwen we onze banken en geloven we dat we op elk moment over ons geld kunnen beschikken. Toch is het in het verleden vaak voorgekomen dat dit juist niet het geval is. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde ‘bankrun’, waarbij te veel mensen willen dat hun reserves tegelijkertijd in contanten worden uitbetaald. Bovendien verdienen tussenpersonen geld aan bijna alle transacties – via bankkosten, transactiekosten, makelaarskosten. enz.

De effecten van deze concentratie zijn de laatste jaren vooral voelbaar bij de centrale banken, wier monetair beleid het lot van hele continenten heeft beïnvloed. Nu de eurorente zo laag is en de centrale banken massaal geld drukken om de economie draaiende te houden, hebben conservatieve spaarders in Europa een slechte hand gehad. We zijn het al lang eens met het feit dat “vroeger alles goedkoper was” door constante inflatie. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want ook de lonen stijgen. Door deze processen worden uitgespaarde activa echter gedevalueerd. In de loop der jaren zijn er veel tegenmaatregelen geweest tegen de afhankelijkheid van centrale valuta, vooral en vooral op internet. Het basisprobleem bleef echter hetzelfde. Zodra een bedrijf een digitale valuta uitgeeft, zijn alle gebruikers van de valuta afhankelijk van het wel en wee van die instelling. Dit is een van de redenen waarom digitale tokens nooit echt zijn aangeslagen als betaalmiddel op internet. Een andere was dat bedrijven en particulieren niet de zekerheid kunnen bieden die een centrale bank als verlengstuk van de overheid heeft.

Bitcoin is niet de enige cryptocurrency

De eerste use case voor blockchain-technologie, die ook bekend staat als Distributed Ledger-technologie vanwege de opslag in veel “bedrijfsboeken”, was de cryptocurrency Bitcoin. Bitcoin werkt als een valuta uit het “echte” leven: 1 Bitcoin kan worden onderverdeeld in kleinere eenheden. Met de munten betalen gebruikers voor diensten en goederen, ze gebruiken ze om in online winkels te kopen of bitcoins in te wisselen voor andere valuta. Alle bewegingen worden volledig gedocumenteerd in de Bitcoin-blockchain (maar zonder persoonlijke gegevens). Maar digitaal geld is niet het enige gebruik voor een onveranderlijke transactiegeschiedenis. In de jaren die volgden ontwikkelden programmeurs veel nieuwe cryptocurrencies, protocollen en systemen op basis van blockchain-technologie. Sommigen kopieerden Bitcoin met verschillende eigenschappen. Anderen proberen volledig nieuwe use-cases te creëren. Veel valuta hebben hun eigen individuele blockchain of opslagmethode. Een overzicht van de belangrijkste cryptocurrencies en hun eigenschappen vind je Coinkoers.nl.