De vaatwasser is eigenlijk de zegen van elk huishouden: de vuile vaat stapelt zich niet meer op in de gootsteen en niemand hoeft de afwas te doen. Toch zijn er zo nu en dan onnodige geschillen: wat mag er in de dure of goedkope vaatwasser? Waarom ben ik altijd de dwaas die de vaatwasser moet legen? En hoe dan ook, hoe vol moet de vaatwasser zijn om hem aan te zetten en eindelijk weer van mijn favoriete bord te eten? Dus hier zijn antwoorden op een paar van deze vragen: Wat niet in de vaatwasser hoort
Goede en scherpe messen
Goede messen worden snel bot in de vaatwasser. Bovendien zorgt het slaan van ander bestek of serviesgoed soms voor lelijke krassen en deuken. Daarom is het het beste om de messen direct na gebruik gewoon met water af te wassen.
Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen passen niet in de vaatwasser. Tijdens de spoelcyclus wordt de natuurlijke coating die zich in de loop van de tijd ontwikkelt, onmiddellijk vernietigd. Gebruik daarom geen afwasmiddel bij het reinigen van dergelijke pannen. Meestal is het voldoende om de pan na gebruik af te nemen met keukenpapier. Anders helpt heet water ook. Om roest te voorkomen is het ook belangrijk om de pan direct te drogen.
Houten lepels, houten planken en pannenlikkers
Hout vervormt of splijt in de vaatwasser door de hoge temperaturen. Daarom is het beter om deze items met de hand te wassen. Of u kunt goedkope producten kopen en deze bij twijfel vervangen.
Teflon-pannen
Veel Teflon-pannen en -potten verliezen hun magische antikleefeigenschappen vrij snel als ze regelmatig in de vaatwasser worden gewassen. Dus je kunt hier maar beter de shit spelen en ze met de hand wassen. Tenzij de fabrikant expliciet aangeeft dat het vaatwasmachinebestendig is.
De goede gouden schotels van de grootouders
Vaatwassers eten graag de gouden rand weg. Als de vaat van je grootouders (of die van de grootouders van je huisgenoten) je iets waard is, was ze dan met de hand af.
Wat kun je in de vaatwasser?
Wat je veilig in de vaatwasser kunt doen
1. Keukensponsjes en afwasborstels
Keukensponsjes en afwasborstels zijn het grootste deel van de dag bezig met het verzamelen van bacteriën. Als je een beetje paranoïde bent over hygiëne, stop ze dan gewoon in de vaatwasser.
2. Seksspeeltjes
Als het echt vies wordt, kun je meestal op je vaatwasser vertrouwen. Ook je seksspeeltjes van glas, siliconen en borosilicaatglas kun je er goed mee schoonmaken (bedankt buzzfeed, voor deze mooie foto, om de vaatwasser uit te ruimen en de seksspeeltjes van zijn huisgenoten in de daarvoor bestemde kasten te moeten sorteren) . Wat kost het om de vaatwasser een keer te laten draaien? De vraag of je al een halfvolle vaatwasser aan kunt zetten hangt vermoedelijk vooral af van je persoonlijke prijs en ecologisch bewustzijn en die van je medebewoners. Dus hier is de uitsplitsing van wat een wascyclus (op groene stroom) kost:
- Moderne vaatwassers gebruiken 9-18 liter water per wasbeurt. Naast een gemiddelde waterprijs van € 1,69 per 1000 liter komt er nog eens € 2,36 per 1000 liter afvalwater bij. De totale waterkosten bedragen dus ongeveer 4 tot 8 cent.
- Het stroomverbruik ligt tussen de 1 en 1,5 kWh per wasbeurt. Met groene stroom kost een kilowattuur stroom 26,25 cent. De elektriciteitskosten liggen tussen de 26 cent en 40 cent.
- Een vaatwastablet kost ongeveer 18 cent per stuk Het kost dus tussen de 49 cent en 66 cent om de vaatwasser een keer te laten draaien, gemiddeld 57 cent.